© Rootsville.eu

Shemekia Copeland (US)
tiltle: Blame It On Eve
music: Blues
release date: august 30, 2024
label: Alligator Records
info artist: Shemekia Copeland


© Rootsville 2024


Met Johnny Copeland als vader kon het niet anders of Shemekia moest en zou een muzikale carrière komen uit te bouwen. Sinds ze van Telearc terug verhuisde naar 'Alligator Records' is deze 'Blame It On Eve' haar vijfde opeenvolgend album bij deze gerenommeerd label. Ze is al diverse keren genommineerd voor haar muziek die met momenten de herinneringen oproept voor iconen als Koko Taylor of zelfs een Etta James.

Doordat haar vorige albums enigszins politiek beladen waren wordt er op deze 'Blame It On Eve' met die trend gebroken. Vocaal staat Shemekia er nog steeds als een huis en worden er toch op het album enkele vrouwelijke thema's naar voor geschoven. Met de opener en titeltrack van dit album krijgen we een nummer dat zich handhaafd tussen blues en soul. Een nummer dat gaat over de rechten van de vrouw met als gitaristen Tough Mother en Luther Dickinson (North Mississippi All Stars) die voor de nodige peper komen te zorgen.

Broken High Heels (over klimaatverandering) is net als Tell The Devil (to go to hell) ook een blues met een bite. Aardsere zaken komen aan bod in Wine O’Clock, waarin Copeland zich tot alcohol wendt om de dagelijkse sleur te ontlopen, en in Only Miss You All The Time zingt ze op fenomenale wijze over haar gebroken hart, enkel begeleid door Kimbroughs gitaar.

Ook op ‘Blame It On Eve’ verlegt Copeland opnieuw de grenzen van haar muzikale bereik. Zo is Americana-ster Alejandro Escovedo haar duetpartner in Is There Anybody Up There en horen we bluegrass lap steel-meester Jerry Douglas behoorlijk bluesy schitteren in Cadillac Blue. Ook horen we Douglas op dobro in het prachtige Tee Tot Payne, dat het verhaal vertelt van de arme straatmuzikant die de jonge blanke Hank Williams blues leerde spelen. Het album sluit af met Down On Bended Knee van Shemekia’s vader Johnny Copeland en het niet al te optimistische 'Heaven Help Us All' (the mighty and the small).

tracks:

1. Blame It On Eve (4:32)
2. Tough Mother (4:14)
3. Only Miss You All the Time (4:09)
4. Broken High Heels (3:48)
5. Wine O'Clock (4:03)
6. Is There Anybody Up There? (Feat. Alejandro Escovedo) (3:44)
7. Cadillac Blue (3:39)
8. Belle Sorciere (Feat. Pascal Danae) (4:31)
9. Tell The Devil (3:24)
10. Tee Tot Payne (3:08)
11. Down On Bended Knee (4:36)
12. Heaven Help Us All (4:02)